top of page
slider3_edited.jpg
  • Şömine Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
    Dekorasyona ve sisteme uygun şömine tasarımlarında baca sistemi odunlu şömine için yetersiz kalıyor veya şöminenin kullanılacağı bölge ya da kullanıcı olarak temizlik hususunda her zaman özenli olamayacağınızı öngörüyorsanız elektrik sistemli şömineler idealdir. Doğalgaz veya yalnızca elektrik ile kullanılabilen bu modeller muhteşem bir dekorasyon tamamlayıcısı da olmaktadırlar. Şömine temizliği olmaksızın, yakıt tedariki ile uğraşmaksızın sınırsız ve kesintisiz şömine keyfi yaşamak mümkündür. Şömine, soba, kuzine, barbekü ve balkon modelleri de hem isteklerinizi karşılayacak özelliklere sahiptir, hem de yaşam şartlarınıza uygunluk gösteren kusursuz tasarımlardır. Modern çağın tasarımı olarak teknoloji ile harmanlanmış elektrikli şömine türleri ve geleneksel yaşam tarzını çağlar öncesinden bugüne kadar taşımayı başaran insanlık tarihinin bir parçası olarak da odunlu şömine ve odunlu ekmek fırını, barbekü modellerini de mekan kapasitenize ve kullanım alanınız ile yakıt teminize göre kolaylık sağlayacaktır.
  • Şömine Haznesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
    Şömine haznesi alınırken dikkat edilmesi gereken temel hususlar şunlardır; TSE Belgesi, CE Belgesi ve Test Numaraları, Garanti Belgesi, Şömine Üretim Normlarına Uygunluk Belgesi ( EN13229 ), Sanayi Ticaret Bakanlığından Alınmış Üretime Uygunluk Belgesi. Satın aldığınız ürünler bu sertifikalara sahip değilse ne yazıkki kaçak ürün almış olacaksınız. Ayrıca can ve mal güvenliğinizde tehdit altında olacaktır. Bir ürüne ait CE ve TSE sertifikları o ürünün; Enerji Tasarrufunu, Çevre Korumasını, Can ve mal emniyetini, İnsan sağlığına ve güvenliğine zarar vermeyeceği gibi, diğer canlılara ve çevreye de ürünün doğrudan bir zarar vermeyeceğini bu işaret ile belgelemiş olur. Garanti belgeleri ise ürünün üretimi ile alakalı her hangi bir sıkıntı yaşandığında sizin malını ve cebinizi korur. Bu yüzden faturasız ürün satın almayınız. Şömine üretim normlarına uygunluk belgesi ise, üretilen ürünün doğru malzeme ile doğru şekilde üretildiğini göstermektedir. Hurda döküm, çelik veya sağlığa zararlı herhangi bir malzeme kullanılmadığını bu norm belgesine bakarak anlayabilirsiniz. Yerli üretimlerin kaçak olmadığı gösteren ve Sanayi Bakanlığı’ndan alınan üretime uygunluk belgeleri de satın alacağınız yerli ürünlerin güvenirliğini gösteren bir ölçütdür.
  • Aksesuar Seçmi Nasıl Yapılmalıdır?
    Derinlik ve genişlik bakımından değişiklik gösterecek şömineler, sobalar, kuzineler, bahçe ve balkon olmak üzere zengin bir ürün çeşitliliğine sahiptir. Odun sobaları ve şömineleri ile elektrik sobaları ve şömine modelleri arasında dekorasyon farkı, ateşin yanmaya başlaması ile büyüleyen bir görsel şölene dönüşmektedir. Elbette ki bir dekorasyon yalnızca bunlarla sınırlı kalmıyor. Kusursuzluğu ile baş döndüren şömineli evinizin tasarımında ufak dokunuşlarla görünümü daha kaliteli bir yaşam standardının temsilcisi hâline getirmek mümkün. Dar alanlarda, küçük şömineli odalarda veya geniş ve büyük şömineli mekanlarda aksesuar seçimi yaparken yalnızca bir obje değil, ayrıca şömine kullanımınızı kolaylaştıracak bir araç-gereç almanın da kolaylığını yaşayabilmeniz önemlidir. Şömine aksesuarı denildiğinde akla ilk gelen nesneler arasında maşa takımı yer almaktadır. Paslanmaz metal başta olmak üzere farklı materyallerle tasarlanan modeller kullanılacağı alanın genişliğine göre belirlenebilir boyutlardadır. Şömine haznesinin büyüklüğü ve derinliği ile küçüklüğü ve kısalığı en baş faktörlerdendir. Klasik askılı maşa takımları ve şömine aksesuarı modellerinin yanı sıra bazen bir şövalye, bazen bir kahraman figürü de şöminenizin hemen yanında hem dekoratif şıklık, hem de şömine içi temizliği ve ateşi yönetebilme açısından yardımcı elamanlarınız olacaktır. Aksesuar seçimlerinizi şöminenizin yakıt türüne göre belirleyerek, en ideal olana en doğru şekilde ulaşmanın keyfini yaşarsınız. Özellikle odunlu şömine modelleri için gerekmekte olan şömine aksesuarları; takım içeriğindeki maşa, kürek ve fırça hazne temizliği yaparken; odunluk detaylı maşa takımı alternatifleri hem temizlik hem de ateşin devamlılığını sağlamanıza yardımcıdır. Köz ve kül temizliği yapmaya yardımcı olurken bir diğer yandan da şık bir görünüm sunan bu aksesuarlar modern çizgiler taşıdığı gibi her kullanıcının tarzına hitap eden klasik izler de taşıyan tasarımlara sahiptir. Antik çağların geleneksel ve büyülü havasını ise akordeon şömine siperlikleri ile sağlamak mümkündür.
  • Hangi Cins Odun Seçilmelidir?
    Yaş odunun yakılması daha zordur. Odun seçiminizi mutlaka kuru odundan yana kullanmalısınız. Kayın gibi özgül ağırlığı yüksek ağaç cinsleri, söğüt gibi daha hafif ağaçlara göre daha uzun yanarlar. Esas önemli olan bir odun parçasının yanarken üretebildiği ısı miktarıdır. Özgül ağırlığı büyük olan 1 m3 miktarında bir odun cinsinin, özgül ağırlığı daha düşük 1 m3 miktarında bir odun cinsine göre (örn:kavağa göre kayın) kalorifik potansiyeli kesinlikle daha yüksektir. Aşağıdaki tabloda bir çok ağaç cinsinin hacim ve ağırlıkları arasındaki oranı görebilirsiniz.
  • Hangi Yakıtlar Kullanılmamalıdır?
    Sert Mineral Yakıtlar Afrika Kökenli Ağaçlar Tuzlu Ormanda Beklemiş Ağaçlar Yağ Alkol Akaryakıt Kimyasal Maddeler Kimyasal Sıvıların
  • Ağaç Türleri Hakkında Bilgi Alabilir Miyim?
    Gürgen 400-500 kg/m3 Meşe 380-480 kg/m3 Huş Kayını 350-450 kg/m3 Kara Çam 300-400 kg/m3 Çam 300-400 kg/m3 Kavak 250-350 kg/m3 Köknar 250-350 kg/m3 Akasya 250-350 kg/m3
  • Şömineye Odun Nasıl Eklenir?
    Küllüğün boş olması veya külün hava girişini engellemeyecek dolulukta olması gerekir. Aksi taktirde odunun yanması için gerekli taze hava girişi mümkün olmaz. Odun doldururken kapağı yavaş açınız. Odun koymadan önce alevlerin alçalmasını bekleyiniz ve kor halindeki çok canlı ateşin üzerine odun koymaktan çekininiz. Önemli: Maksimum odun doldurma kapasitesi 12 ile 15cm çapında 3 veya 4 kütüktür. Daha fazla kütük koyulmamalıdır. İlk konulan odunun köz olmasından sonra tekrar dolum yapılmalı.
  • Şömineyi Nasıl Yakmalıyım?
    Küllüğü boşaltın. İnce ve küçük odunları başlangıçta kazanın içine koyun. Ateşi ufak ve ince küçük odun tutuşturucularla başlatabilirsiniz. İlk yanma esnasında kazanın kapısını biraz acık bırakmanız içeri fazla oksijen girişini sağladığı için odunun hızlı tutuşmasını sağlar. Ayrıca cam soğuk olduğu için kirlenmesini azaltır. İnce odunlar tutuştuktan sonra diğer odunları ateşin üzerine koyunuz. Şömine yanma esnasında kazanın kapısı kesinlikle kapalı kalmalıdır sadece odun ekleneceği zaman kapak açılmalıdır. Yanıcı maddeleri şömineden en az 1.5m uzakta tutunuz.
  • Bakım Talimatları Nelerdir?
    Gereken her seferde küller temizleyiniz. Küllüğü boşaltınız. Küller süs görünümü vermek düşüncesi ile ızgaraya temas edene kadar biriktirilmemelidir. Küller biriktiğinde ızgara soğuyamayacağı için kısa sürede tahrip olma tehlikesi vardır. Diğer taraftan bu küller yanma havası sirkülasyonunu bozacaktır. Şömineden çıkartılan külleri sızdırmaz kapaklı metal bir kaba koyunuz. Ateş sönene ve tamamen soğuyuncaya kadar kabı yanabilir malzemelerin uzağında yanmaz bir zemin üzerinde tutunuz.
  • Cam Temizliği Nasıl Yapılmalı?
    Temizlik şömine sıcakken yapılmalıdır. Piyasada birikmiş kirlerin kolayca temizlemesini sağlayan çok sayıda ürün vardır. Lütfen ürünler satın alırken dikkat edin ve kullanım talimatını dikkatlice okuyun. Aşındırıcı ürünleri kesinlikle kullanmayınız. Eğer cam değiştireceksiniz, cam tespit cıvatalarını gevşetiniz. İzolasyon ve sarsıntı tamponlarını çıkartınız. Yeni takılacak cam yüksek sıcaklığa dayanıklı (750°C), 'vitroseramik' veya 'görüş tipi' özel bir cam olmalıdır. Çıkma malzeme veya cam kullanmayınız. Kapağı hızla çarparak değil fakat tutamak yardımıyla kapatmaya dikkat ediniz. Aynı şekilde yukarı kaldırarak açılan kapakları da tama açılana kadar tutunuz. Ateşi camın çok yakınında yakmayınız. Şömineyi camı kırık olarak kullanmayınız. Parlayıcı bir sıvı, yağ veya uygun olmayan herhangi başka bir yakıt kullanmayınız.
  • Baca Katranı Nasıl Temizlenir?
    Odun yavaş yavaş yanarken ortaya çıkan katran ve organik gazlar odundan çıkan su buharıyla reaksiyona girerek daha soğuk olan baca iç çeperlerinde katran birikimine yol açarlar. Bu katran birikintileri tutuşursa şiddetli bir yargın çıkabilir. Belli bir kullanım süresi içinde şöminenizi tanıyıp baca katranı temizleme için gerekli aralıkları belirleyene kadar her gün katran birikimini kontrol ediniz. Yanma ne kadar şiddetliyse katran oluşumunun o kadar az olacağını unutmayınız, her 6 ayda bir temizlik yeterli olacaktır. Katran birikiminin kontrolü için baca her 2 ayda bir gözden geçirilmelidir.
  • Şömine Güvenliğine Nasıl Dikkat Etmeliyiz?
    Parlayıcı ve yanıcı maddelerden yapılmış eşyalar şöminenin önünden en az 1,5 metre uzakta olmalıdır. Çocuklar şöminenin çok sıcak ve dokunulmaması gereken bir yer olduğu konusunda uyarılmalıdır. Eğer bir şömine yangını çıkarsa derhal hava yanması girişlerini kapatınız (odun doldurma kapağı, küllük çekmecesi, küllük üzerindeki ilk yanma havası emme tertibatı butonu). Ardından hemen itfaiyeye haber veriniz.
  • Neden Invıcta Markasını Tercih Etmeliyim?
    Invicta, Fransız döküm ve emaye fabrikaları, 1924’den beri Fransız Champagne-Ardenne bölgesinde Donchery’de kurulmuştur. Yıllık 170.000 adet katı yakıtlı soba ve şömine haznesi üretimi ile Avrupa’da 1 numaradır. Invicta tüm üretim sürecini kendi bünyesinde yönetir: Araştırma ve geliştirme, tasarım, test aşaması, dökümhane, emaye tesisi, ısıtma testleri için COFRAC onaylı laboratuvar tesisi, pazarlama ve dağıtım servisleri ile üretim ve dağıtımın her aşamasında bulunur. Ayrıca Invicta,yıllar içinde yaptığı TV reklamları ile Katı yakıtlı sobalar ve şöminelerde tanınırlığı en yüksek ve en güvenilir marka haline gelmiştir. Invicta’nın uzmanlığı birçok sektöre yayılmıştır: odun sobaları, hibrit sobalar, pelet sobaları, şömine hazneleri, ayrıca barbeküler, dökme demir pişirme kapları ve tencereleri, dekorasyon ve mobilyalar ürünleri. Optimizasyon, yenilikçilik ve devrimcilik Invicta’nın Ar-Ge bölümündeki üç paroladır. İkincil yanma sistemi ve ters yanma sistemi gibi Invicta tarafından tasarlanan bazı yenilikler, enerji performansının iyileştirilmesine büyük katkı sağlamıştır. Hava kontrol teknolojisi gibi, yanma oranının daha iyi kontrolünü sağlayarak kullanıcı deneyimini arttıran sitemler ile tüketicinin alacağı verim maximum düzeye ulaştırılır. Invicta Ar-Ge ekibi, her gün siz müşterilerimiz için daha teknolojik, verimli ve çevre dostu ürünler geliştirmeye devam ediyor. Invicta, Fransız Flamme Verte yeşil alev sertifikasının yaratılmasıyla, harekete geçen odun ısıtma cihazlarının enerji performansını sürekli olarak geliştirir. Ocak 2015’te çıkarılan kanunla minumum 6 ya da 7 yıldızlı çevre dostu ürünler üretilmesi Fransa Hükümeti tarafından zorunlu kılınmıştır. Bu şekilde üretilen ürünlerin çevreye zararları minimuma indirelerek verimlik oranı maximum seviyeye çıkarılmıştır. Kendi COFRAC sertifikalı laboratuarlarımızda, her yeni model de sistematik nicel testler (performans, CO oranı, toz konsantrasyonu) yapılmaktadır. Invicta’nın tüm odun brülörleri Avrupa Eko Etiketi, A veya A + enerji sınıfı etiketi taşımaktadır. Ürünlerimizin birçoğu hali hazırda Avrupa Eko-Tasarım 2022 standartlarıyla uyumludur. Invicta’nın ISO14001 sertifikasıda çevreyi koruma konusundaki taahhüdümüzdür. Ayrıca Invicta‘yı diğer firmalardan ayıran en önemli özelliklerinden birisi de kapalı döküm kalıplarla pürüzsüz ve hava kabarcıksız şekilde döküm üretmesidir. Döküm ürünler asla hurda dökümün tekrar eritilerek yenilenmesi ile oluşmaz. Bu da geçmişi belli olmayan hurda dökümlerin evinize girmesini engelleyerek sizi sağlıksız bir şömine veya sobadan uzak tutar. Invıcta; tasarım, verimlilik, fonksiyonellik, dayanıklılık, çeşitlilik ve fiyatı ile tüm müşterilerimizin bütçesine hitap edebilecek kaliteli bir markadır.
  • Şömineyle İlgili Nelere Dikkat Etmeliyiz?
    Şöminenin yanması için temiz oksijene ihtiyacı vardır. Tamamen izole edilmiş yerler şömine için uygun değildir. Yanma için gerekli olan oksijenin odada bulunması gerekmektedir. Şömine evlerde fazla yaya trafiğinin olduğu yerlere konulmamalıdır. Şömine haznesi kuru ve temiz bezle silinmeli. Şömineye sıcakken su vb. sıvılarla temas etmeyiniz. Şömine bacası belli aralıklarla temizlenmelidir. Etrafta yanıcı maddeler varken ateş yakmayın. Yanmakta olan şömineye dokunulmamalı ve çocuklar uzak tutulmalıdır. Şömineyi aşırı derecede ısıtmak tehlikelidir. Çıra, sarmaşık, saman, karton yakılması kesinlikle tavsiye edilmez. Çöp artıkları, plastik malzeme yakılmamalıdır. Nemli ağaç yakılmamalıdır. Asla küllük dolu iken kazan kullanılmamalıdır, odunun altına gelen döküm parça deforme olabilir. Odunun yanması için gerekli hava, kazanın önünde bulunan hava giriş bölmesinin açılıp kapanmasıyla elde edilmelidir. Şömineyi ilk yaktığınız zaman duman kokusu olacaktır, bu kazanın ve borunun üstündeki kimyasalların yanmasından olmaktadır. Birkaç kez yaktıktan sonra bu koku zamanla bitecektir.

Şömine montajı, bakımı ve kullanımı hakkında detaylı bilgi edinin.

bottom of page